Laatste nieuws

Emiel Custers geniet van duobaan

dinsdag 19 juni 2018


Het zijn drukke tijden voor Emiel Custers, assistent bondscoach van het Nederlandse team en bondscoach van de schutters van Jong Oranje. Eerst staat in Salt Lake City (Verenigde Staten) de derde World Cup van het seizoen op het programma, een week erna volgen de Europese Jeugdkampioenschappen in Patras (Griekenland). Op beide toernooien gelooft Custers in Nederlands succes, al is het hogere doel volgend jaar pas op de WK in ’s-Hertogenbosch. 

Geen NK op de Parade

Emiel Custers moet de Nederlands kampioenschappen op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli aan zich voorbij laten gaan. Als bondscoach van Jong Oranje is hij het inmiddels gewend om de NK te missen, al is het dit jaar met de finales op de Parade wel extra zuur vertelt de voormalig compoundtopper. “De NK is bijna ieder jaar tegelijkertijd met een belangrijk jeugdtoernooi. Natuurlijk had ik er graag bij willen zijn in ‘s-Hertogenbosch, maar je kan nou eenmaal maar op één plek tegelijkertijd zijn. Ik ben wel heel benieuwd. Gelukkig komen er ongetwijfeld veel foto’s en video’s.”


Europees Jeugdkampioenschap

Zelf zit Custers tijdens de NK in Patras, de derde stad van Griekenland. De stad in West-Griekenland is beroemd vanwege de Grafkerk van de apostel Andreas en de Rio-Antirriobrug, de langste tuibrug ter wereld. Veel van die bezienswaardigheden verwacht de bondscoach echter niet te zullen zien. Daarvoor is hij te druk met zijn rol als coach van Jong Oranje, de rol die hij combineert met het assistent bondscoachschap van de senioren. “Als coach van Jong Oranje heb ik veel contact met de regionale trainingscentra (RTC’s), clubtrainers en de ouders van de schutters. Samen stellen we de trainingen af en bespreken we hun ontwikkeling, de trainingsopbouw en hoe vaak ze trainen. Minimaal één keer per maand komen de leden van Jong Oranje op Papendal bij elkaar en daarnaast coach ik ze tijdens toernooien.”


Ervaring en ontwikkeling

Uit Griekenland hoopt hij enkele medailles mee terug te nemen, bovendien kunnen de jongens kadetten nog een ticket veilig stellen voor de Olympische Jeugd Spelen in Argentinië in oktober van dit jaar. Maar er zijn meer dingen waar de bondscoach naar kijkt. “Van een deel verwacht ik wel dat ze mee kunnen doen om de prijzen, zoals Gijs Broeksma en Jonah Wilthagen. Voor een ander deel van de groep is de ervaring en ontwikkeling het belangrijkst. Sommige jongens en meiden zijn voor het eerst in het buitenland of misschien een of twee keer eerder mee geweest naar een internationaal toernooi, daarvoor is het resultaat minder van belang en let je bijvoorbeeld meer op de technische uitvoering en hoe ze zich houden op dit podium. Bij de meer ervaren jongens en meiden gaat het ook om attitude, het zelfvertrouwen dat ze uitstralen en de manier hoe ze omgaan met hun omgeving. Ook als het een keer tegenzit. Dat is een belangrijke stap die je moet maken om een topschutter te worden.” 

Recurve team


Custers weet waarover hij spreekt. Zelf stond hij als compoundschutter individueel een keer op een World Cup podium en won hij in teamverband één World Cup en twee Europese titels. Al sinds 2011 is hij bij Jong Oranje betrokken en na de Olympische Spelen van Londen in 2012 ook bij de seniorenploeg. Met die selectie mikt hij in Salt Lake City op medailles bij de derde World Cup van het seizoen. De bondscoach heeft met name hoge verwachtingen van het recurve team dat net als de afgelopen twee World Cups bestaat uit Sjef van den Berg, Steve Wijler en Jan van Tongeren. “Ik denk dat we misschien wel het beste Nederlandse team uit de geschiedenis hebben. Op de afgelopen twee World Cups waren we qua scores al duidelijk de best of the rest achter Zuid-Korea, maar die zijn er in Salt Lake City niet bij. Het is dus zaak om dit toernooi te pieken.” Maar écht pieken wil de bondcoach volgend jaar juni pas. Plaatsing afdwingen voor de Olympische Spelen en als het even kan wereldkampioen worden in eigen land. Daar moet alles voor wijken.
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn