Laatste nieuws

Ondanks gebroken hand gewoon op NK

vrijdag 29 juni 2018


Steve Wijler geldt komend weekend als een van de favorieten voor de Nederlandse titel op het onderdeel recurve. De Limburger keerde dinsdag terug van de World Cup in Salt Lake City met een gouden en een zilveren medaille, maar ook met een gebroken hand opgelopen bij een onschuldig potje stoeien. Toch hoopt hij zondag de finales van NK te halen. 

NK op de Parade

De kwalificaties en eliminatierondes van NK worden op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli bij Handboogvereniging Landmans Unie in Schijndel, waarna het circus zich verplaatst naar de Parade in ’s-Hertogenbosch waar zondagmiddag de finales plaatsvinden. Wijler hoopt er dan nog bij te zijn. Ondanks de breuk in zijn hand. “Ik wil heel graag op de Parade schieten. Daarvoor moet ik wel de finale halen. Maar ik leg mezelf niet te veel druk op. Door de breuk in mijn hand heb ik een stuk minder getraind dan normaal. Het kan zijn dat ik dat merk dit weekend, maar het kan ook goed uitpakken. Doordat ik vrijer kan schieten.” 

Handbooggeschiedenis


In Salt Lake City haalde Wijler ondanks zijn gebroken hand twee keer de finale. In de individuele recurve finale was de Italiaan Mauro Nespoli weliswaar te sterk voor Wijler, maar met het Nederlandse team – naast Wijler bestaande uit Sjef van den Berg en Jan van Tongeren – schreef de huidige nummer twee van de wereld Nederlandse handbooggeschiedenis door als eerste recurve team ooit goud te winnen bij een World Cup. Wijler is door zijn goede prestaties in de Verenigde Staten automatisch een van de favorieten voor komend weekend. “Misschien wel, maar ik ben nog nooit Nederlands kampioen geweest. Alleen een paar keer bij de junioren en vorig jaar met Robin Giebels bij de teams. Ook stond ik vorig jaar in de individuele recurve finale, maar verloor ik in de shoot-off van Sjef. Er zijn nu eenmaal heel veel goede schutters in Nederland. Maar ik ga een nationaal of internationaal toernooi altijd in om te winnen, al zal ik vooraf nooit zeggen dat ik dat wel even ga doen. Zo werkt het volgens mij niet bij het handboogschieten.”


Visualiseren


Wijler bekijkt het liever van wedstrijd tot wedstrijd. De zomermaanden zijn met de NK in ‘s-Hertogenbosch, stage 4 van de Lowlands Shootout (7 en 8 juli) en de Archery World Cup in Berlijn (16-22 juli) bijzonder druk. De mooiste periode van het jaar vindt Wijler. “Ik schiet het liefst zoveel mogelijk wedstrijden achter elkaar. Daardoor blijf je in je ritme.” Aan de wereldkampioenschappen handboogschieten van volgend jaar in eigen land probeert hij nog niet te veel te denken, al vindt hij het voorproefje van komend weekend wel heel fijn. “Ik ben er veel mee bezig om mentaal nog sterker te worden. Daar hoort ook visualiseren bij. Jezelf voorstellen hoe een wedstrijd gaat lopen. Dat gaat makkelijker als je ergens al een keer geschoten hebt. Ook daarom wil ik zondag graag de finales halen.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn