Laatste nieuws

Voorbeschouwing NK Handboogschieten 2019

vrijdag 29 juni 2018


Sjef van den Berg, Steve Wijler en Jan van Tongeren wonnen afgelopen zondag als eerste Nederlandse recurve team ooit goud op een World Cup. In Salt Lake City wonnen ze op het olympische onderdeel in de finale met 5-1 van China. Komend weekend zijn de teamgenoten voor even elkaars belangrijkste concurrenten bij de strijd om de Nederlandse titel. 

De finales Nederlands kampioenschappen handboogschieten worden dit jaar gehouden op de Parade in ’s-Hertogenbosch, de plek waar in 2019 ook de finales van de wereldkampioenschappen plaatsvinden. Voor de Nederlandse handboogschutters de ideale kans om alvast te wennen aan de omstandigheden van volgend jaar, al moeten ze daarvoor wel eerst de finales bereiken. Vooral bij de Nederlandse recurve mannen wordt het ongetwijfeld dringen voor een plek bij de laatste vier, aangezien naast Sjef van den Berg, Steve Wijler en Jan van Tongeren ook Rick van der Ven – vierde op de Olympische Spelen van Londen in 2012 – en Rick van den Oever een hoog niveau kunnen halen.

Bij de compound mannen is Mike Schloesser de duidelijke favoriet voor de nationale titel. De huidige nummer drie van de wereld won dit jaar al de World Cup in Antalya en is normaal gesproken de beste Nederlander op het niet-olympische onderdeel. Zijn belangrijkste concurrenten zijn Sil Pater en Peter Elzinga, die tijdens World Cups en wereldkampioenschappen samen met Schloesser het Nederlandse compound team vormen.

De Nederlandse mannen behoren al een aantal jaren bij de wereldtop in het handboogschieten, maar ook de Nederlandse vrouwen zijn met een opmars bezig op het hoogste podium. Bij de compound vrouwen vormt de ervaren Martine Couwenberg een team met de talenten Sanne de Laat en Jody Vermeulen, terwijl Nederland in het recurve de beschikking heeft over Gabriela Bayardo. De Mexicaanse vriendin van Mike Schloesser maakte tijdens de World Cup in Salt Lake City haar debuut voor het Nederlandse team en kwam met een vierde plaats direct dichtbij het podium. Bayardo (recurve), Couwenberg, De Laat en Vermeulen (compound) gelden ook als favoriet voor de Nederlandse titels. 


Officiële kick-off Archery2019

De NK Handboogschieten beginnen op zaterdag 30 juni. De kwalificaties en eliminaties vinden plaats bij vereniging Landsmans Unie in Schijndel. Op zondag 1 juli (vanaf 13.00 uur) worden de individuele en team finales gehouden op de Parade in ’s Hertogenbosch. Vanaf 12.00 uur is bovendien de officiële kick-off van de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 en zijn er speciale clinics voor bezoekers.  


Programma

 • 12.30 uur: Officiële kick-off Archery2019
 • 13.00 uur: Start finales NK Handboogschieten
        13.15 uur-15.15 uur: compound finales
        15.20 uur: prijsuitreiking compound
 • 15.35 uur-15.55 uur: recurve finales
        17.50 uur: prijsuitreiking recurve
        18.00 uur: Einde programma
Kom zondag naar de Parade en volg ons op social media. Voeg #archery2019 toe aan je berichten om kans te maken op mooie prijzen!
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn