Laatste nieuws

Nationale titel begin van mooie zomer

donderdag 9 augustus 2018


Voor Jody Vermeulen (24) is de zomer van 2018 er een om niet snel te vergeten. De Eindhovense kroonde zich op de Parade in ‘s-Hertogenbosch tot Nederlands kampioen compound, zette samen met Mike Schloesser een wereldrecord neer bij de Archery World Cup in Berlijn en drong voor het eerst in haar carrière door tot de finales van een wereldbekerwedstrijd. Vermeulen: “Na de NK is het gaan lopen.”  

Aan het begin van het seizoen was het goede gevoel er nog niet bij Vermeulen. Bij de wereldbekerwedstrijd in Shanghai in april won ze samen met Sanne de Laat en Martine Couwenberg nog wel brons op het teamonderdeel, op de World Cup in Antalya eind mei lukte het niet haar gewenste niveau te halen. Het teken voor Vermeulen om wat dingen te veranderen en nog harder te gaan werken. “Na Antalya heb ik voor een andere spine gekozen. Ook ben ik met een andere boog gaan schieten. Ik heb twee vrijwel dezelfde bogen, maar het voelde op dat moment gewoon beter om met mijn reserveboog verder te gaan. Omdat ik op dat moment net klaar was met afstuderen, kon ik ook nog meer gaan trainen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Nederlands kampioen

Tijdens de kwalificaties van de Nederlands kampioenschappen in Schijndel schoot ze een puntentotaal van maar liefst 703 punten. Een nieuw Nederlands record. Het teken voor Vermeulen dat het goed zat. “Ik wilde dit seizoen heel graag boven de 700 punten schieten. Dat is een magische grens in het handboogschieten. Ik ben de eerste Nederlandse dame die dat gelukt is en ook in het buitenland zijn er volgens mij maar een paar vrouwen”, vertelt Vermeulen, die in de finale van de NK met 145-139 te sterk bleek voor Sandra van der Looij en daarmee haar eerste Nederlandse titel bij de senioren veiligstelde. “Ik wilde heel graag Nederlands kampioen worden. Dat was eigenlijk mijn belangrijkste doel voor dit jaar. Helemaal nadat ik er de afgelopen jaren een paar keer net naast had gegrepen. Dat het op de plek was waar volgend jaar de WK plaatsvinden, maakte het extra gaaf.” 

Wereldrecord en zilveren medaille

Na de winst op de NK trok Vermeulen haar goede vorm door richting Berlijn, voor haar derde World Cup van het seizoen. In de kwalificaties zette ze met een totaal van 697 punten opnieuw een hoge score neer. Zo hoog zelfs dat ze samen met Mike Schloesser een nieuw wereldrecord vestigde als compound mixed team. Ook in de rest van het toernooi bleef Vermeulen vervolgens een hoog niveau halen. Met een plek in de finale en een schitterende zilveren medaille als eindresultaat. “Dat had ik nooit verwacht. Wel hoopte ik stiekem om dit seizoen een keer bij de laatste zestien te eindigen bij een wereldbekerwedstrijd. Nadat ik dat doel gehaald had, had ik niets meer te verliezenen ben ik gewoon lekker gaan schieten. Natuurlijk had ik ook graag de finale gewonnen, maar het was al heel gaaf om daar te mogen staan.”

De zomer is nog niet voorbij voor Vermeulen en kan voor Vermeulen zelfs nog mooier worden. Op 19 augustus staat ze in de finale van de Lowlands Shootout en van 27 augustus tot en met 1 september zijn de Europees Kampioenschappen in Legnica (Polen). “Hopelijk kan ik mijn niveau nog even vasthouden en komt er nog een mooi einde aan dit seizoen.”
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn