Laatste nieuws

Kasteel Hoensbroek decor van finales Lowlands Shootout

donderdag 16 augustus 2018


De beste handboogschutters uit Nederland en België treffen elkaar komende zondag voor de finaledag van de Lowlands Shootout 2018. Per categorie strijden acht verschillende schutters om de eindwinst van het prestigieuze toernooi. De wedstrijden worden gehouden bij Kasteel Hoensbroek. Het programma start om 11.00 uur en duurt tot omstreeks 15.30 uur.  

De Lowlands Shootout staat dit jaar voor de vierde keer op het programma. De toernooireeks van vijf wedstrijd kende in 2018 voor het eerst een stop in België, bovendien trok het evenement deelnemers uit onder meer Canada, Frankrijk en Oostenrijk. Het toont aan dat het toernooi en de handboogsport in de lift zitten. Dat blijkt ook uit de locatie die is gekozen voor de finaledag. De wedstrijden worden geschoten op een buitenterrein van Kasteel Hoensbroek. Het Limburgse kasteel is een van de grootste en best bewaard gebleven kastelen van Nederland. Het kasteel is tijdens de Lowlands Shootout geopend voor bezoekers, ook is het mogelijk om zelf een pijl te schieten en kunnen kinderen knutselen en spelen op het binnenplein of in het kasteel zelf.

Nederlands kampioen

Tijdens de kwalificaties van de Nederlands kampioenschappen in Schijndel schoot ze een puntentotaal van maar liefst 703 punten. Een nieuw Nederlands record. Het teken voor Vermeulen dat het goed zat. “Ik wilde dit seizoen heel graag boven de 700 punten schieten. Dat is een magische grens in het handboogschieten. Ik ben de eerste Nederlandse dame die dat gelukt is en ook in het buitenland zijn er volgens mij maar een paar vrouwen”, vertelt Vermeulen, die in de finale van de NK met 145-139 te sterk bleek voor Sandra van der Looij en daarmee haar eerste Nederlandse titel bij de senioren veiligstelde. “Ik wilde heel graag Nederlands kampioen worden. Dat was eigenlijk mijn belangrijkste doel voor dit jaar. Helemaal nadat ik er de afgelopen jaren een paar keer net naast had gegrepen. Dat het op de plek was waar volgend jaar de WK plaatsvinden, maakte het extra gaaf.” 

Spannende affiches

Tijdens de finaledag van de Lowlands Shootout wordt er geschoten volgens het zogenaamde head-to-head systeem, waarbij de nummer één van de ranking tegen de nummer acht schiet en de nummer twee tegen de nummer zeven uitkomt enzovoorts. Dat zorgt ervoor dat al in de kwartfinales verschillende spannende affiches op het programma staan, zoals in de heren recurve klasse het duel tussen Steve Wijler en Rick van der Ven, beiden lid van de Nederlandse Olympische selectie, en in de vrouwen compoundklasse tussen Jody Vermeulen en Martine Couwenberg, teamgenoten in het vrouwen compound team dat dit jaar brons won bij de wereldbeker in Sjanghai.  

WK Mascotte Archy

Iemand die zeker aanwezig zal zijn in Hoensbroek is Archy, de officiële mascotte van de wereldkampioenschappen (para) handboogschieten 2019 in ’s-Hertogenbosch. De stoere mascotte kwam vorige maand tevoorschijn bij de NK Handbooschieten 2018 door al tokkelend van de Sint Jans Kathedraal af te dalen. De komende weken duikt hij regelmatig op, zo is hij naast de Lowlands Shootout onder meer te zien bij verschillende clinics en de speciale Archery2019 kinderfeestjes die na de schoolvakanties starten.  

Finalisten Lowlands Shootout 2018


Heren recurve

1 Steve Wijler
2 Rick van den Oever
3 Sjef van den Berg
4 Jan van Tongeren
5 Gijs Broeksma
6 Jonah Wilthagen
7 Mitch Dielemans
8 Rick van der Ven 

Vrouwen recurve

1 Gabriela Bayardo Chan
2 Esther Deden
3 Sietske Visser
4 Magali Rademakers
5 Sarah Kwaks
6 Claire van Dijck
7 Laura van der Winkel
8 Charlotte Destrooper 

Heren compound

1 Reginald Kools
2 Brend Frederickx
3 Peter Elzinga
4 Jonathan Kools
5 Enzo Ackx
6 Sil Pater
7 Pim van de Ven
8 Peter Sebregts 

Vrouwen compound

1 Jody Vermeulen
2 Sanne de Laat
3 Lena Meynen de Gryse
4 Jessica Claesen
5 Inge Enthoven
6 Sandra van der Looy
7 Evelien Groeneveld
8 Martine Couwenberg  


Programma Lowlands Shootout 2018

11:00 - 11:30 uur Kwartfinales
11:30 - 12:00 uur Halve finales
12:30 - 12:50 uur Brons dames compound
12:50 - 13:10 uur Brons heren compound
13:10 - 13:30 uur Goud dames compound
13:30 - 13:50 uur Goud heren compound
13:50 - 14:10 uur Brons dames recurve
14:10 - 14:30 uur Brons heren recurve
14:30 - 14:50 uur Goud dames recurve
14:50 - 15:10 uur Goud heren recurve
15:10 - 15:30 uur Prijsuitreiking
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn