Laatste nieuws

Mike Schloesser klaar voor wereldbekerfinale

donderdag 27 september 2018


Mike Schloesser (24) staat dit weekend in het Turkse Samsun voor de vierde keer in zijn carrière aan de start van een wereldbekerfinale. In 2016 in Kopenhagen won hij het toernooi, maar de afgelopen twee jaar greep ‘Mr. Perfect’ naast de titel. De verloren finales zorgen echter niet voor extra motivatie. Schloesser: “Ik weet hoe mooi het is om de wereldbeker te winnen. Daar haal ik mijn motivatie uit, niet uit de verloren finales.”

Het jaar 2018 kan voor Schloesser al bijna niet meer stuk. De compoundschutter werd in februari in het Amerikaanse Yankton wereldkampioen indoor en veroverde dit outdoorseizoen twee van de drie wereldbekers waaraan hij deelnam. Tot zijn eigen verbazing kwam daar deze maand nog een vierde titel bij. Niet de Europese kampioenschappen in het Poolse Legnica waar de Limburger als een van de favorieten gold, maar de wereldkampioenschappen veld in het Italiaanse Cortina d’Ampezzo. “Tussen de twee toernooien heb ik slechts 1,5 dag gericht in het veld kunnen trainen. Ik had natuurlijk wel eerder in het veld geschoten, maar bijna altijd op bekende afstanden. Bij de voorrondes van de WK was dat niet het geval. Ik wist dus dat ik die goed moest zien door te komen. Als dat zou lukken, zouden er kansen liggen. Maar winnen had ik zeker niet verwacht.”

Trainen in de achtertuin

Schloesser voltooide met zijn zege in Cortina een unieke trilogie door na de wereldtitels indoor en outdoor ook de wereldtitel in het veld op te eisen. Niet eerder lukte het een schutter om alle drie de wereldtitels op zijn naam te schrijven. En dan te bedenken dat Schloesser vooral in Italië was om te leren. “In het veld zijn de omstandigheden anders dan ik normaal gesproken gewend ben, het is een heel andere mindset. Daar leer ik van om een betere schutter te worden.” Het is tekenend voor de sportman Schloesser, die vrijwel geen moment voorbij laat gaan om zichzelf te verbeteren. Samen met zijn vriendin – de Mexicaanse recurveschutster Gabriela Bayardo – traint de nummer één van de wereld niet voor niets bijna iedere dag in de achtertuin van hun huis in Zuid-Limburg. “We kunnen elkaar goed motiveren en veel van elkaar leren. Het maakt niet uit dat de één recurve schiet en de ander compound. We deden ook al veel toernooien samen en nu schieten we ook nog voor hetzelfde land. Dat is natuurlijk super leuk.”  


WK in eigen land

Met de wereldbekerfinale in aantocht werd de trainingsintensiteit in huizen Schloesser/Bayardo nog verder opgevoerd. Op het programma stonden de afgelopen week onder meer videoanalyses, extra krachttraining en het klaarmaken van de bogen. “Alles moet 100% zijn. Het zijn natuurlijk wel de beste acht schutters ter wereld waar ik tegen moet schieten. Een zwak moment en je ligt eruit. Maar ik denk dat ik er klaar voor ben”, vertelt de nummer één van de wereld, die na de wereldbekerfinale in Turkije vrijwel direct begint aan het indoorseizoen. Veel tijd om aan de wereldkampioenschappen in ’s-Hertogenbosch te denken, heeft hij dan ook nog niet. Schloesser: “Ik probeer er nog niet te veel mee bezig te zijn. Daarvoor komen er simpelweg nog te veel belangrijke wedstrijden aan. Maar als het straks zover is, zal ik zorgen dat ik er klaar voor ben. Het zou natuurlijk fantastisch zijn om in eigen land wereldkampioen te worden.”
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn