Laatste nieuws

Trots in plaats van bescheidenheid

donderdag 8 november 2018


Arnoud Strijbis is sinds een kleine anderhalf jaar algemeen directeur van de Nederlandse Handboog Bond (NHB). De bevlogen sportbestuurder ziet dat de handboogsport steeds meer uit zijn schulp begint te kruipen, al mag er volgens Strijbis best nog wel wat branie en bravoure bij. Strijbis: “We mogen met zijn allen meer uitstralen wat voor mooie, knappe sport handboogschieten is.”

Compound of recurve, longbow of barebow, binnen of buiten, target of field. Er valt heel wat te kiezen voor de handboogschutter. In de afgelopen jaren zijn ook nog 3D archery en run-archery aan het uitgebreide pakket toegevoegd. En dan nog zijn niet alle disciplines en mogelijkheden van de handboogsport genoemd. Strijbis koestert de uitgebreide keuzes die de handboogsport te bieden heeft, maar benadrukt ook graag de gelijkenissen. “We schieten allemaal met pijl en boog. Dat verbindt ons. Daarnaast hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Kijk naar Sjef van den Berg die ook wel eens meedoet aan een wedstrijd 25m 1 pijl bij zijn vereniging, Steve Wijler die een 3D archery wedstrijd schiet en Mike Schloesser die dit jaar wereldkampioen veld is geworden!”

Directeur van alle schutters

Strijbis wil een directeur zijn voor alle handboogschutters, dus probeert hij zijn aandacht zo goed mogelijk te verdelen over de verschillende disciplines, leeftijden en niveaus. De directeur is tevreden met de stappen die er worden gezet, maar gelooft tegelijkertijd dat er nog veel meer uit de handboogsport te halen valt. “Ik vind dat ik een buitengewoon boeiende baan heb. De uitdaging om de bijna 11.000 leden allemaal met plezier te kunnen laten schieten geeft veel voldoening. Daarbij is er een enorme betrokkenheid van de leden. Dat maakt de sport bijzonder. Ik vind dat we daar best trots op mogen zijn met elkaar en dat ook mogen uitstralen naar buiten toe. We zijn vaak nog te bescheiden. We mogen met zijn allen veel meer uitstralen wat voor mooie, knappe sport dit is. Een sport die spanning en ontspanning in vele decors toont.”  


Olympische tickets en Nederlandse wereldkampioen

De NHB-directeur gelooft dat de wereldkampioenschappen in eigen land op een positieve manier kunnen bijdragen aan dit gevoel. Zeker als straks een of meer van de Nederlandse deelnemers een gouden medaille winnen op de Parade, het hart van de stad ’s-Hertogenbosch. “De WK zijn om verschillende redenen heel belangrijk. Natuurlijk is er het sportieve: er zijn tickets te verdienen voor de Olympische Spelen. We hopen dan ook dat onze schutters optimaal van het thuisvoordeel kunnen profiteren. De ambitie is om tenminste drie Olympische startbewijzen te verdienen en daarnaast in ieder geval een Nederlandse wereldkampioen af te leveren. Dat gaat niet gemakkelijk worden, want de top is breed. Maar daar gaan we wel voor!”


Unieke kans voor de handboogsport

Maar het sportieve aspect is niet de enige reden waarom de wereldkampioenschappen zo belangrijk zijn voor de bond. “Het is een geweldig podium voor de sport”, aldus Strijbis, die spreekt van een unieke kans voor de complete handboogsport. “Dit is het hoogst haalbare evenement bij het handboogschieten. Het is een unieke kans voor mensen om de WK van dichtbij mee te maken. Of dat nu als vrijwilliger, scheidsrechter of toeschouwer is. Hoe vaak kun je immers alle toppers van alle verschillende continenten aan de slag zien? Daarnaast kunnen de WK voor een impuls zorgen voor de activiteiten en het ledenaantal bij de verschillende verenigingen. Niet alleen bij het target archery, maar in alle verschillende takken en disciplines van de sport.”


Prominente plaats voor WK Para-handboogschieten

Een van de onderdelen is ook para-handboogschieten. Volgens Strijbis een discipline die op dit moment niet zo groot is in Nederland, maar wel meer potentie heeft. Hij is dan ook blij dat de Wereldkampioenschappen Para-handboogschieten een prominente plaats hebben gekregen in het programma. “Wij vinden het toegankelijk maken van de sport voor iedereen heel belangrijk. Voor veel mensen met een handicap is handboogschieten een geschikte sport. Ongeacht de beperking. Het podium van de WK willen graag benutten. Het zou daarom extra mooi zijn als er ook een Nederlandse schutter mee kan doen aan de WK en ook deze tak de aandacht krijgt die het verdient.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn