Laatste nieuws

"Niet geschoten, is altijd mis"

donderdag 13 december 2018


Melissa Platenburg (16) heeft de spierziekte Myastenia Gravis (MG) en zit in een rolstoel, maar bij haar handboogvereniging Concordia uit Zeeland en in de rest van de handboogwereld is ze gewoon Melissa en kennen ze haar vooral als een uitstekende schutter. Al vijf keer werd ze Nederlands kampioen, zowel op de NK aangepast sporten als tussen haar leeftijdsgenoten in de compoundklasse bij de valide NK. ”

De wereldkampioenschappen (para) handboogschieten van 3 tot en met 16 juni in ’s-Hertogenbosch komen voor Melissa nog te vroeg, maar als fan is ze er zeker bij als de beste schutters ter wereld in de zomer van 2019 naar Nederland komen. “Het lijkt me super leuk om de mensen te supporten. Het zou helemaal geweldig zijn als er ook Nederlanders meedoen. Er zijn nu nog maar weinig mensen met een beperking die schieten. Daarom probeer ik zoveel mogelijk mensen aan te moedigen en te inspireren om het ook te gaan doen. Het is zo’n leuke sport en al mankeer je iets, je kunt toch blijven schieten.”

Schieten met een spierziekte

Melissa zelf is daar het sprekende bewijs van. Op 9-jarige leeftijd begon ze net als haar vader, moeder en oudere broer met de sport. Toen een jaar later de spierziekte Myastenia Gravis bij Melissa werd geconstateerd bleef ze dat gewoon doen. “Mijn spieren zijn zwakker en raken eerder vermoeid. Daar komt bij dat ik hypermobiel ben. Daardoor mis ik stabiliteit in mijn spieren”, legt Melissa uit. Lastig bij het schieten, maar niet onmogelijk laat ze zien. Met aanpassingen aan haar boog en rolstoel kan ze haar hobby gewoon blijven uitoefenen. “Ik schoot eerst recurve, maar ik ben later overgestapt naar het compound. Daarbij is mijn boog lichter dan die van de meeste andere schutters in mijn categorie, ongeveer 23 pond, en omdat ik verminderde spierkracht in mijn vinger heb schiet ik met een aangepaste release.”  


Rick van der Ven en Sylvia Gerrits

Haar eerste compoundboog werd geregeld door Rick van der Ven, één van haar twee helden uit de handboogsport. Haar andere held is Sylvia Gerrits, die Melissa aan haar aangepaste rolstoel hielp en voor Nederland uitkwam op verschillende EK’s en WK’s para-handboogschieten. Melissa hoopt in de toekomst hetzelfde te bereiken. Daarnaast wil ze helpen om de parasport in Nederland verder op de kaart te zetten. Dat doet ze onder meer met het geven van demo’s en als lid van het BrabantSport Talententeam. “Super leuk dat ze mij daarvoor hebben gevraagd. Ik voelde me enorm vereerd. Ik probeer zo ver mogelijk te komen met schieten en te pakken wat ik pakken kan. Mijn motto is niet voor niets: niet geschoten, is altijd mis.”


Over Team BrabantSport

Team Brabant Sport is enkele jaren geleden opgericht op initiatief van wielrenster Marianne Vos. Samen met andere aansprekende topsporters inspireert het team anderen om ook te gaan sporten en bewegen. Team Brabant Sport bestaat uit topatleten en talenten die op weg zijn naar de mondiale top. Naast Marianne Vos bestaat het toteam uit onder meer schermer Bas Verwijlen, hockeyster Lideweij Welten en darter Michael van Gerwen. Het talententeam waar Melissa deel van uit maakt, kan zich optekken aan de topsporters om net als zij de top te halen. Daarnaast wordt er over de prestaties van de talenten gecommuniceerd via diverse social media kanalen, om de talenten te ondersteunen in hun bekendheid.

Volg Melissa en de andere sporters van Team BrabantSport via Facebook, Twitter en Instagram

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn