Laatste nieuws

Bondscoach Ron van der Hoff over keuzestress en thuisvoordeel

vrijdag 1 februari 2019


Het is zonder twijfel een van de moeilijkste beslissingen uit zijn carrière als bondscoach van de Nederlandse Olympische selectie. Ron van der Hoff moet kiezen welke schutters hij in juni meeneemt naar de Wereldkampioenschappen Handboogschieten in ’s-Hertogenbosch. Bij de mannen komen vijf schutters in aanmerking, maar er is slechts plaats voor drie. “Het is absoluut een keuze uit luxe.”

Slapeloze nachten

De selectie bezorgt hem regelmatig slapeloze nachten, geeft de tweevoudig handboogcoach van het jaar direct toe. Van der Hoff: “Je kent de schutters natuurlijk ook persoonlijk en als je een keuze maakt voor iemand, betekent dat automatisch dat je een ander moet teleurstellen. We hebben echt een fantastische ploeg. Als Sjef en Steve hun niveau vasthouden en er niets geks gebeurt zijn zij zeker van hun plek, maar daarachter is het dringen. Met Jan van Tongeren hebben we een wereldbeker gewonnen, Gijs Broeksma laat heel mooie dingen zien en Rick van der Ven heeft de meeste ervaring van de drie. Ik hoef in ieder geval niet uit armoede te kiezen, het is een keuze uit luxe.”

Gaby

Tijdens het interview – dat plaatsvindt tijdens de NK Indoor in ’s-Hertogenbosch – volgt Van der Hoff via een livestream de prestaties van Gabriela Bayardo. De Mexicaanse vriendin van compoundschutter Mike Schloesser die sinds dit jaar voor Nederland uitkomt, wint in de Verenigde Staten de Lancaster Archery Classic. Tot enthousiasme van Van der Hoff en assistent bondscoach Emiel Custers. Voorlopig is Gaby het enige vrouwelijke lid van de Olympische selectie. Jammer vindt ook Van der Hoff. “Bij de mannen zijn we absolute wereldtop, bij de vrouwen helaas nóg niet. We kunnen op momenten wel verrassen, maar we missen nog de constantheid. Gelukkig zie ik ook vandaag tijdens de NK veel talent rondlopen, maar de WK komen voor veel van hen nog te vroeg.”

Thuisvoordeel

Als het aan Van der Hoff ligt, vaardigt Nederland toch een vrouwen recurveteam af naar de WK in ‘s-Hertogenbosch. Om ervaring op te doen en wellicht te kunnen verrassen. Want in eigen land kunnen schutters boven zichzelf uitstijgen. Daar is de bondscoach heilig van overtuigd. “Ik denk dat het een enorm voordeel is. Dat zag je ook bij de EK in Amsterdam toen Rick van der Ven en het team Europees Kampioen werden, maar ook in Brussel in 2004 toen ik zelf schoot en goud won met het team. Daar kleurde de tribunes ook oranje. Dat gaf een machtig gevoel. We moeten daar ons voordeel uithalen. Bovendien denkt de rest van de wereld ook dat het een voordeel is. Dat geeft ons een psychologisch voordeel.”

Medailles

Het doel voor Ron van der Hoff en zijn team – naast Emiel Custers bestaande uit Jacqueline van Rozendaal – voor de WK is duidelijk. Plaatsing voor de Olympische Spelen afdwingen en meedoen om de medailles. Individueel, met het team en wellicht ook met mixed team. “Wij willen op de Parade staan om de finales te schieten voor het oranje publiek. Dat is ons grote doel.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn