Laatste nieuws

“Ik ben mijn gymleraar voor eeuwig dankbaar”

woensdag 10 april 2019
      
     
Een schot in de roos over afstanden tot 70 meter terwijl je in een rolstoel zit of blind bent. En dat meerdere keren achter elkaar herhalen. Het is voor de meeste mensen moeilijk voor te stellen dat het mogelijk is. Tijdens de Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten 2019 in ’s-Hertogenbosch van 3 tot en met 9 juni kun je zien dat het echt kan. Mensen met een beperking kunnen bovendien zelf komen schieten tijdens de Archery for Everyone dag op zaterdag 8 juni. “Want handboogschieten is een sport voor iedereen”, aldus ambassadeur Silvia Gerrits.


Denken in mogelijkheden

Silvia Gerrits nam tussen 2011 en 2014 zelf deel aan verschillende EK’s en WK’s Para Handboogschieten. Bij haar debuut op de WK in Turijn (Italië) brak ze diverse Nederlandse records. Tegenwoordig maakt ze andere mensen enthousiast voor de sport die haar zoveel heeft gebracht. “Omdat ik op een reguliere school zat kon ik als puber vrijwel nooit deelnemen aan gymlessen of sportdagen, tot een leraar met handboogschieten kwam. Vanaf het eerste moment was ik verkocht. Bij thuiskomst heb ik meteen een vereniging gezocht, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds lid van ben. Ik ben mijn gymleraar voor eeuwig dankbaar. Hij dacht in mogelijkheden in plaats van beperkingen.”  


De kracht van sport

Met diezelfde instelling begeleidt ze zelf kinderen en volwassenen met een beperking. In de aanloop naar de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 in ’s-Hertogenbosch verzorgde ze in de Randstad handboogclinics voor inmiddels 750 deelnemers. In revalidatiecentra, speciaal onderwijs en tijdens evenementen zoals de open dag van de Johan Cruijff Foundation in het Olympisch Stadion. Nog eens 750 kinderen werden bereikt via de Archery for Everyone Clinics in de omgeving ’s-Hertogenbosch. “Tussen de kinderen die hebben mee gedaan, zat er niet één die zei: ik vind er niks aan. Sommige kinderen vonden het in het begin natuurlijk wel spannend of ze waren bang dat ze het niet konden, maar binnen één gymles veranderde dat en zag je hun zelfvertrouwen toenemen. Dan zie je de kracht van sport. Echt briljant.”   


Sport voor iedereen

Silvia hoopt dat de Archery for Everyone clincs en alle andere initiatieven van het spin-off programma van Archery2019 veel nieuwe schutters gaan opleveren voor de Nederlandse Handboog Bond (NHB) en de 225 handboogverenigingen in Nederland. “De handboogsport is zo’n gave sport! Er komt kracht bij kijken, maar je moet je ook goed kunnen focussen. Het is vooral mentaal heel uitdagend. En je kunt op het ieder niveau doen”, vertelt Silvia enthousiast over de sport die haar zo lief is. “Bovendien kan iedereen het. Dankzij het maken van kleine aanpassingen ontstaat er voor veel doelgroepen de mogelijkheid om deze geweldige uitdagende sport te ontdekken. Mensen die blind of slechtziend zijn, mensen die een arm of been missen, mensen met autisme of ADHD en mensen met een verstandelijke beperking. Kortom, handboogschieten is een sport voor iedereen.”


Finales op de Parade

Op zaterdag 8 juni vindt als afsluiting van het programma een speciale Archery for Everyone Dag plaats. Op dezelfde dag is ook Archery for Veterans, een evenement speciaal voor oorlogsveteranen. Naast een ‘mini WK’ op de kwalificatievelden van de WK kunnen de deelnemers gaan kijken bij de finales van de Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten in de Archery2019 Arena op de Parade, dezelfde plek als waar een week later de valide schutters schieten om de wereldtitels en plaatsing voor de Olympische Spelen. “Het zou geweldig zijn als Archery2019 de trend zet voor andere evenementen. En dat beide toernooien in de toekomst vaker samen georganiseerd worden. Parasporters verdienen dit podium.”


Archery for Everyone dag

De deelnemers aan de gratis Archery for Everyone dag kunnen op de Parade genieten van de finales van de Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten, terwijl zij op het officiële kwalificatieveld zelf kunnen komen schieten. Daarnaast wordt voor alle deelnemers en begeleiders een heerlijke lunch verzorgd. Deelname aan de Archery for Everyone dag en het bezoek aan de finales zijn bovendien helemaal gratis.  

Programma (onder voorbehoud)
09.30 uur Ontvangst bij Rugbyvelden The Dukes
10.00-12.00 uur Mini WK
12.00-14.00 uur Finales Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten
14.30 uur einde Archery for Everyone dag 

Ben je of ken je iemand met een beperking en wil je deelnemen aan de speciale Archery for Everyone dag? Meld je dan nu aan door je naam, leeftijd, emailadres en handicap + hulpmiddel vóór maandag 27 mei te mailen naar: para@handboogsport.nl.  

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn