Laatste nieuws

Nederlandse selectie WK handboogschieten bekend

vrijdag 17 mei 2019


De Nederlandse Handboog Bond (NHB) heeft de selectie voor de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 in ’s-Hertogenbosch op papier. De Nederlandse ploeg bestaat uit zes mannen en zes vrouwen, daarnaast is er met Roy Klaassen ook een para handboogschutter die Nederland vertegenwoordigt op de WK in eigen land. De WK in ’s-Hertogenbosch starten op 3 juni met de wereldkampioenschappen para handboogschieten, een week later (10-16 juni) gevolgd door de wereldkampioenschappen voor valide schutters.


Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten 2019

Er nemen zo’n 350 para handboogschutters deel in ’s-Hertogenbosch. Op maandag 3 juni starten de wereldkampioenschappen voor de para-atleten, een week later van 10 – 16 juni is het de beurt aan de valide handboogschutters. De finales op 8 en 9 juni in de Archery2019 Arena zijn gratis te bezoeken.

Recurve

Bij de Olympische recurve discipline voor heren komen Sjef van den Berg, Steve Wijler en Rick van der Ven in actie namens TeamNL. Sjef van den Berg werd in 2018 wereldkampioen indoor en eindigde als vierde op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Steve Wijler behaalde in 2017 brons op de WK in Mexico en is bovendien de regerend Europees kampioen. Ervaren kracht Rick van der Ven complementeert het team. Van der Ven werd in 2012 in Amsterdam Europees kampioen en stond in 2015 in Kopenhagen al eens in een WK-finale. Van der Ven was in 2012 met een vierde plaats bovendien dichtbij een medaille op de Spelen in Londen. Ook in Rio stond de routinier op de Olympische Spelen.

Het Nederlandse dames recurveteam bestaat uit Gabriela Bayardo Chan, Sarina Laan en Sietske Visser. Gabriela Bayardo Chan is de drijvende kracht in het team. De van oorsprong Mexicaanse werd in 2016 17e tijdens de Spelen in Rio. Sinds 2018 maakt Bayardo deel uit van de Nederlandse selectie. Sietske Visser en Sarina Laan zullen in ‘s-Hertogenbosch hun debuut maken op een senioren WK.

Recurve heren: Sjef van den Berg Steve Wijler Rick van der Ven 
Recurve dames: Gabriela Bayardo Chan Sarina Laan Sietske Visser 


Compound

Mike Schloesser doet in ‘s-Hertogenbosch een gooi naar zijn tweede wereldtitel, nadat hij eerder in 2013 in het Turkse Belek al eens de beste van de wereld was. Mike Schloesser is een van de meest succesvolle handboogschutters allertijden en de huidige nummer één van de wereld. Vorig jaar veroverde Schloesser bovendien de wereldtitel indoor en veldschieten. Naast Schloesser maken Peter Elzinga en Sil Pater onderdeel uit van het heren compoundteam, dat bij de wereldbeker in Medellin (Colombia) dit jaar nog goed was voor een derde plaats en vorig jaar brons haalde tijdens het WK indoor.  
Het Nederlandse dames compoundteam bestaat uit Sanne de Laat, Inge van Caspel en Jody Vermeulen. Vermeulen won al twee keer een zilveren medaille bij een wereldbeker, terwijl het vrouwen compoundteam in 2018 ook al een bronzen medaille won bij de wereldbeker. Inge van Caspel won al eerder een WK medaille. In Kopenhagen 2015 pakte ze brons met het landenteam. Hoogtepunt voor Sanne was haar bronzen wereldbeker medaille in Berlijn 2017.

Compound heren: Mike Schloesser Peter Elzinga Sil Pater  
Compound dames: Jody Vermeulen Sanne de Laat Inge van Caspel 


Para Handboogschieten

Bij de Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten 2019 die van 3 tot 9 juni eveneens in ’s-Hertogenbosch plaatsvinden, is Roy Klaassen de Nederlandse deelnemer. Klaassen komt uit in de open categorie, in de compound klasse. In de open categorie schieten deelnemers zittend of leunend op een (rol)stoel. Roy maakte in 2016 de overstap van de recurve discipline naar het compound schieten.
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn