Laatste nieuws

Roy Klaassen klaar om te schitteren tijdens Archery2019

maandag 3 juni 2019

Door een motorongeluk liep Roy Klaassen in 2009 een dwarslaesie op. Voor veel mensen normaal gesproken het einde van hun sportcarrière, maar voor Roy gek genoeg pas het begin. Hij probeerde onder meer handbiken, zitskiën en zelfs paragliden uit, maar zijn grote passie vond hij in de handboogsport. Op de Wereldkampioenschappen Para Handboogschieten 2019 in ’s-Hertogenbosch is Roy de enige Nederlandse deelnemer. “Mijn grote doel zijn de Paralympische Spelen.”

Voor het motorongeluk waardoor Roy in een rolstoel terecht kwam, deed hij naar eigen zeggen zelden aan sport. “Een beetje fitnessen soms en motorrijden. Dat was het wel. Verder hield ik wel van een feestje.” Na zijn herstel pikte hij al snel het motorrijden weer op, maar ging hij ook verschillende andere sporten uitproberen. Zo kwam hij ook bij het handboogschieten terecht. “Pier Elzinga kende ik van vroeger uit de wijk. Toen ik hem tegenkwam vijf jaar geleden vroeg hij me om een keer te komen schieten. Dat heb ik toen gedaan. Sindsdien ben ik eigenlijk blijven hangen.”

Snelheidsduivel

De afgelopen maanden stak Klaassen vrijwel ieder vrij uurtje in zijn sport. Samen met coach Pier Elzinga werkte hij hard om zijn scores te verbeteren. En vooral om rustiger te worden aan de lijn. Want Klaassen is verzot op snelheid waar bij handboogschieten juist om focus, precisie en geduld wordt gevraagd. “In het begin wilde ik alleen maar snel, snel, snel. Ik kon bijvoorbeeld zes pijlen in een minuut schieten en dan nog een aardige score neerzetten. Wel leuk, maar uiteindelijk heb je er niet veel aan.”

Vorm van de dag

Roy lijkt klaar om zijn Paralympische droom in werkelijkheid te maken. “Eerder had ik ook het doel om me te plaatsen voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro, maar toen dacht ik er te makkelijk over en trainde ik te weinig. Dat is nu anders. Vooral de afgelopen maanden is mijn niveau enorm gestegen. Vorige week haalde ik nog een record van 347, daarmee zou ik bij de WK in ieder geval bij de beste acht zitten.” Daarmee is Tokio binnen handbereik, al rekent Roy zich absoluut nog niet rijk. “Zeker bij compound ligt alles dicht bij elkaar. Veel zal afhangen van de vorm van de dag.”

Paralympisch kwalificatietoernooi

Om kwalificatie af te dwingen voor de Spelen van 2020 in Tokio moet Roy een plek bij de eerste twintig bemachtigen tijdens het Paralympisch kwalificatietoernooi, aanstaande vrijdag bij The Dukes in ’s-Hertogenbosch. De handboogschutter van HandBoogSchutterij Almere is vol vertrouwen. “Normaal gesproken moet dat haalbaar zijn. Ik weet dat ik het kan, maar ik moet ik het nog wel ‘even’ doen.”

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn