Laatste nieuws

Rake clinics voor Bossche basisscholen

maandag 3 juni 2019

Het hele jaar hebben leerlingen van verschillende Bossche basisscholen al kennis kunnen maken met de handboogsport. Ook tijdens de Wereldkampioenschap (Para) Handboogschieten zijn er iedere dag groepen leerlingen een ochtend te gast. Ze trappen een balletje op het voetbalveld, doen een wedstrijdje mini-hockey of basketbal. Maar het allerleukste is natuurlijk het handboogschieten bij Try Archery. We volgen Lieke, Daphne en Mara uit groep 7 van basisschool Caleidoscoop.

Drie keer raak

Lieke heeft thuis al geoefend met plastic pijlen die op het raam blijven plakken. Met echt pijlen schieten vindt ze spannend: “De pijlen zijn heel scherp. Daarom moet je goed opletten dat je niet over de baan loopt, want je kunt zo door iemand heen schieten”. Ze luistert goed naar de uitleg en mag oefenen met twaalf pijlen. Na een half uurtje besluit Lieke dat ze toch liever bij haar eigen sport blijft bij de reddingsbrigade: “Maar ik heb er wel drie raak geschoten!”

Rode wangen

Mara begint de ochtend in de goal van het voetbalveldje. Ze vindt het best stoer om de week te beginnen met sport: “Zo ben ik wel sneller wakker dan op school. Ik moet goed opletten, want sommige meiden zitten op voetbal. Ze schieten keihard en maken veel doelpunten. Ik ben nieuwsgierig of ze ook goed kunnen schieten met pijl en boog. Iedereen is goed in zijn eigen sport, maar handboogschieten heeft nog niemand ooit gedaan. Dan ben ik misschien wel de beste”.

Onder de indruk

Het partijtje hockey was voor Daphne een makkie. “Ik zat op hockey, dus dat kan ik best goed. Onderweg naar het handboogschieten is zij vooral onder de indruk van de parasporters die op de officiële banen beginnen aan hun wedstrijd. “Ik vind het heel erg knap, want veel mensen zitten in een rolstoel en zij schieten toch in de roos. Ik zag ook een meisje met één arm die het goed kon”. Daphne: “Ik heb mijn best gedaan, maar het is best moeilijk. Ook met twee armen."

Ook eens proberen?

Dat kan bij Try Archery, vlakbij de ingang aan Parkeergarage St. Jan. Iedereen kan er de komende twee weken gratis komen handboogschieten. Daarnaast zijn er een escaperoom, leer je in de Archery2019 bioscoop alle regels van de handboogsport en kun je in het museum zien hoe de handboogsport zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Bovendien kun je alle wedstrijden van de wereldkampioenschappen para handboogschieten gratis bezoeken!
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn