Laatste nieuws

Kidspersconferentie TeamNL schot in de roos

dinsdag 4 juni 2019

Ze waren een beetje te laat, klas 1D van het Helicon MBO Den Bosch. ‘Stoplichten op rood’ was het excuus. Eenmaal geïnstalleerd kwamen ze los met de vragen die ze bedacht hadden voor Sjef van den Berg, Steve Wijler, Rick van der Ven en Sarina Laan, de handboogschutters van de Nederlandse selectie en bondscoach Ron van der Hoff.

Jongensdromen

Sander wil graag weten wanneer de topsporters zijn begonnen met handboogschieten. Is het een jongensdroom die nu uitkomt? Sjef van den Berg was er als kleuter al bij. Hij was pas vier toen hij voor het eerst de handboog van zijn vader mocht vasthouden. Tot de middelbare school heeft hij gezeurd om bij de vereniging te mogen schieten. Dat is twaalf jaar geleden. Hij was al kampioen indoor en hoopt nu hier in eigen land op zijn 24-ste wereldkampioen outdoor te worden.

Elke keer hetzelfde doen

Op de vraag hoe ze allemaal in zo’n rechte lijn kunnen schieten, antwoordt Steve: “Je doet gewoon hetzelfde. Heel precies en elke keer exact hetzelfde”. De bondscoach voegt er nog aan toe dat je vooral goed moet kijken, maar dat lijkt logisch. Soms gaat het ook wel eens mis. “Haha, we zijn experts in blunders”, lacht Sarina als Emma vraagt of de schutters wel eens iets verkeerd doen. “Van de zenuwen vergeet je wel eens om steeds precies hetzelfde te doen”.

Mikken met je ogen

Voordat de studenten naar de training van de selectie gaan kijken, is er nog één laatste vraag. “Zijn jullie links-of rechtshandig?” vraagt een student. “Je handen zijn natuurlijk belangrijk”, legt Rick uit. “Ik ben zelf bijvoorbeeld rechtshandig, maar ik schiet met links. Het gaat er namelijk om met welk oog je het beste kunt mikken. Dat is je dominante oog en dat oog bepaalt of je de boog links of rechts vasthoudt. Probeer het maar eens uit als jullie straks zelf mogen proberen om raak te schieten!”.
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn