Laatste nieuws

Overal lachende gezichten!

zaterdag 8 juni 2019


De WK Para Handboogschieten waren al begonnen, maar nu gaat het echt los! De eerste pijlen vlogen zaterdagochtend over de Parade, in hartje Den Bosch. Met uitzicht op de Sint JanSint-Janskathedraal wordt gestreden om medailles, maar even verderop is een schot in de roos alleen al een dikke glimlach waard. En soms is dat net zo belangrijk.

De wedstrijden op de Parade volgden elkaar de hele dag in hoog tempo op. Het was de Turkse mannenploeg die al vroeg op de dag de eerste gouden medaille veroverde. Turkije schoot tegen China net geen wereldrecord, maar de score was alsnog ruim voldoende voor de wereldtitel.

“Het is voor mij niet nieuw om wereldkampioen te worden, dit is de tweede keer op rij, maar ik ben heel blij. We hebben goed geschoten en gewonnen, dat is top,” aldus Yigit Caner Aydin. “En ook nog op zo'n mooie, historische plek in een stadion, middenin de stad. Schieten op zo'n mooie plek was altijd mijn droom en die komt nu uit, dat is fantastisch!”

De strijd om de medailles was op de Parade, maar verreweg de meeste pijlen werden even verderop geschoten, op het terrein van The Dukes. Het veld van de rugbyclub is omgetoverd tot een terrein waarop de kwalificaties tijdens de WK plaatsvinden, maar handboogschieten is een sport voor iedereen.

Tussen de trainingen door vormde The Dukes dan ook een uitstekende locatie voor het side-event 'Archery For Everyone', waar twee groepen samenkwamen. Er was een competitie voor veteranen en ook kinderen uit het speciaal onderwijs, revalidatiecentra en zorginstellingen kregen de kans om te schieten. In aanloop naar de WK hebben meer dan 1500 kinderen met een beperking leren handboogschieten.

“Sterre vertelde thuis dat ze hartstikke graag wilde meedoen, dus we zijn vanmorgen vroeg opgestaan en vanuit Broek in Waterland naar Den Bosch gereisd,” vertelt haar moeder. Silvia Gerrits genoot van het begeleiden van Sterre. “De eerste pijl die ik vanmorgen met Sterre schoot, was vol in het midden. Gelijk een tien! Een betere eerste pijl kon niet!”

Die pijl in de roos wordt alleen maar extra bijzonder als je bedenkt dat Sterre zwaar gehandicapt is. De tiener heeft spasmes en communiceert niet per stem, maar via een eigen systeem dat zij met haar ouders heeft bedacht. “Wij moeten ons aanpassen aan haar,” vervolgt Silvia. “Dat is ook wel eens gaaf om te zien!”

Die pijl in de roos zorgde ervoor dat bij Silvia gelijk een heleboel spanning wegviel. Zij werd zelf geboren met een open rug en weet dus wat het is om gehandicapt te zijn. Zij ontdekte dankzij een fantastische gymleraar het handboogschieten en wil nu ook anderen de sport laten ontdekken.

Silvia: “Iedereen kan handboogschieten. Je kunt het zo gek niet bedenken met welke handicap je alsnog kunt schieten. Er zijn heel veel hulpmiddelen beschikbaar. Je kunt blind schieten, met één arm of met een dwarslaesie. Het kan gewoon... Zelfs zonder armen!”

Het ontdekken van handboogschieten kan mensen die tegenslag hebben ervaren in hun leven laten inzien dat ze veel meer kunnen dan ze zelf dachten, zo legt Silvia uit. “Het lijkt heel gemakkelijk, maar het is een hele uitdaging. Vooral mentaal. Maar als je die mentale uitdaging aangaat, kun je ook heel veel bereiken in het dagelijks leven. Je krijgt met het blazoen (scorebord) een spiegel voor je neus en je bepaalt zelf hoe het spiegelbeeld eruitziet.”

Het applaus bij de prijsuitreiking loog er niet om en Silvia was hartstikke blij met het verloop van de dag. “Ik stond vanmorgen op met gezonde spanning, want je hoopt maar dat alles goed gaat. Ik hoorde op de radio dat er vanwege de harde wind allerlei evenementen werden afgelast, maar wij hadden onwijs mazzel. We hebben een grote groep kanjers met vrijwilligers plus ouders die volop hielpen. Ook de veteranen steunden elkaar zodra dat nodig was. Ik heb echt genoten. En we deden het echt met z'n allen, for everyone.”
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn