Laatste nieuws

Koninklijk bezoek, heerlijk zonnetje en volle tribunes!

zondag 9 juni 2019
Een volle Parade, rake pijlen en veel enthousiasme. Dat is een prima samenvatting van de zonnige tweede finaledag van de WK Para Handboogschieten in 's Hertogenbosch. Naast het enthousiasme was er ook koninklijk bezoek. Prinses Margriet woonde de finales bij met toernooidirecteur Eric Kersten, de Nederlandse para handboogschutter Roy Klaassen en zijn coach Pier Elzinga. Ook huldigde Prinses Margriet de finalisten in de klasse dames compound open. 

Het enthousiasme werd in de ochtendsessie al direct flink aangewakkerd. De Indiase supporters moedigden hun ploeg flink aan, net als de Russische fans, maar dit alles viel in het niets vergeleken bij de reactie van Eric Bennett na het schieten van de beslissende pijl in de recurve mannenfinale tegen Rusland.

De ontlading was zeer groot bij Bennett, die Amerika zijn eerste gouden plak ooit bezorgde in een mannenfinale. “We schieten al een tijdje samen en wonnen ook medailles, maar wereldkampioen? Dat werden we nog niet eerder. Geen enkel team van Amerika lukte dat... Wij zijn nu de eerste. We hebben dus historie geschreven!”

De éénarmige Bennett liet de beslissende pijl los met zijn mond en wilde graag eindigen met een goede score, maar het scheelde weinig of de kansen op de wereldtitel waren compleet verkeken. “Ik merkte dat mijn pijl niet goed vast klikte en moest mijn boog neerleggen en opnieuw begonnen. Ondertussen tikten de seconden weg op de klok, dus ik moest haast maken. Gelukkig kwam het allemaal goed!”

Een paar honderd toeschouwers waren onder een heerlijk zonnetje getuige van de ontlading en vreugde bij Bennett. Het werd daarna alleen maar drukker op de Parade en met name tijdens de middagsessie werden de diverse finales geschoten voor volle tribunes. Prinses Margriet had er misschien wel het mooiste uitzicht op van iedereen.

Maar ook de overige toeschouwers en sporters genoten van het uitzicht. “Deze venue is echt te gek en het is zo leuk om hier te schieten! Het is hartstikke mooi en het weer is prachtig, echt veel beter dan gisteren,” vond ook de Amerikaan. “En de kathedraal is onwijs mooi, schitterend! Alleen kan ik er tijdens een finale niet van genieten, dan gaat al mijn focus naar het mikken en schieten, maar tijdens de opkomst en ceremonies geniet ik volop.”

Het probleem met het vastklikken van de laatste pijl had trouwens niets te maken met zenuwen. Bennett kreeg juist vleugels van de vele aanmoedigingen vanaf de tribunes, die meestal werden ingezet door zijn ploeggenoten van Team USA. “Dat was awesome! We hebben een hecht team en de sfeer onderling is goed. Het is fantastisch dat de rest ons zo enthousiast aanmoedigde. Dat geeft alleen maar vertrouwen en een duwtje in de rug.”

Het enthousiasme was vijf minuten wandelen vanaf de Parade net zo groot zodra in de grote tent een showcar van Red Bull werd ontdekt. De Grand Prix van Canada staat zondagavond pas op het programma voor Max Verstappen, maar de bezoekers van 's Hertogenbosch waren op de Fan Plaza overdag al in de ban van Formule 1.

Toeschouwers, toevallige voorbijgangers, (para-)atleten, vrijwilligers en kinderen onderbraken hun wandeling om Red Bulls showcar eens goed van dichtbij te bekijken. Soms misschien zelfs van iets te dichtbij, om eens goed in de cockpit te gluren, maar dan werd snel weer een stapje terug gedaan. Het leuke was dat je goed rondom de wagen kon lopen en het ene moment met je neus op de voorvleugel stond en even later bij de achterbanden.

Eigenlijk maakte het niets uit of je links of rechts stond, want iedereen was raakte supersnel onder de indruk van de bolide van Red Bull. Zo vroeg Tim zijn tante het hemd van het lijf over de vele stickers en functies van de auto, terwijl Marit bijna vergat dat ze met haar ouders op pad was. “Meekomen, Marit,” klonk het op een gegeven moment. Toen was de auto wel lang genoeg bewonderd, volgens papa en mama.

Kleine Vince was zelfs zo onder de indruk van de auto van Verstappen dat hij zich amper durfde om te draaien. Hij kon net lopen en bleef maar naar de auto kijken, alsof die elk moment kon beginnen te rollen. “De auto doet niets,” spoorde zijn moeder hem aan om eventjes te poseren voor de foto, maar zelfs papa en opa kregen het amper voor elkaar om Vince te laten omkijken richting telefoon. 

Het gaf eens te meer aan dat jong en oud onder de indruk waren. Was het op de Parade niet van rake pijlen zeventig meter verderop in de roos dan toch zeker op de Fan Plaza van de showcar van Verstappen!
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn