Laatste nieuws

Grootste WK handboogschieten ooit van start in Den Bosch

maandag 10 juni 2019

Meer dan 600 handboogschutters uit 90 verschillende landen zijn vandaag begonnen aan de Wereldkampioenschappen Handboogschieten 2019 in Den Bosch. Daarmee is de Brabantse stad gastheer van de grootste WK ooit uit de geschiedenis van de handboogsport. De verwachtingen rondom het Nederlandse team zijn hoog; met Sjef van den Berg, Steve Wijler, Mike Schloesser, Peter Elzinga, Gabriela Bayardo en Jody Vermeulen heeft TeamNL verschillende troeven in handen om de Archery2019 Arena in het historische centrum van Den Bosch oranje te laten kleuren. De Nederlandse recurve heren zetten direct de toon door zich als tweede te kwalificeren. Olympische kwalificatie is daarmee dichtbij.

De organisatie en de ruim 450 vrijwilligers zijn klaar voor de tweede wereldkampioenschappen op rij in Den Bosch. Toernooidirecteur Eric Kersten: “Afgelopen weekend was voor ons als organisatie geweldig om mee te maken, de para-atleten schoten hun finales in een fantastische ambiance op de Parade en de valide-handboogschutters waren op de kwalificatievelden van The Dukes aan het trainen voor de start van hun wereldkampioenschappen.” Dat betekende onder andere topdrukte op de Archery2019 Lane en FanPlaza waar onder meer het atleten- en crewrestaurant zijn gevestigd, maar ook een escaperoom, bioscoop en Try Archery – waar Bosschenaren en handboogfans zelf gratis kunnen schieten. 

TeamNL heren topklassering tijdens WK-kwalificaties

De Nederlandse recurve heren zetten maandag tijdens de kwalificaties direct een topklassering neer. Het drietal Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler noteerde de tweede score (2034/2160) van het veld, achter het team van Zuid-Korea. Het niveau op de velden van de The Dukes in ’s-Hertogenbosch was uitzonderlijk hoog op de eerste wedstrijddag. Onder bijna ideale omstandigheden schoten de 200 recurve heren hun 72 kwalificatie pijlen. Vooral in de top acht waren de scores van uitzonderlijk niveau. Ook Sjef van den Berg bevond zich in dat lijstje. De Brabander behaalde op thuisgrond een vijfde plaats in de ranking met 692 uit de maximaal 720 punten. “Ik heb echt lekker geschoten. De 692 is zelf een evenaring van mijn persoonlijke record!”

De tweede Nederlander is te vinden op plek 25, Rick van der Ven (675/720). Van der Ven, die dit toernooi zijn derde Olympische deelname probeert veilig te stellen, was tevreden met zijn kwalificatieronde. “Het kan altijd beter, want ik probeerde soms te gecontroleerd mijn pijlen te schieten. Maar vandaag liep het lekker. Ergens begin top 20 zal ik geëindigd zijn, maar de teamprestatie is belangrijker. Dat is voor ons de ‘makkelijkste’ weg naar Tokio.”

Met Steve Wijler als derde teamlid op plek 46 (667/720) eindigde TeamNL op een uitstekende tweede plaats en kwalificeert zich daarmee direct voor de 1/8e finale, waarin het Rusland of Oekraïne treft. Winst in die partij betekent kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. “We hoeven maar 1 partij te winnen” aldus Van der Ven. “Maar daarin ligt ook het gevaar. We moeten zorgen dat we scherp zijn voor die partij. Dan komt het goed.” De 1/8e finale staat aanstaande woensdag om 15:45 uur op het programma. Dinsdag treden Van der Ven en Wijler in de individuele eliminaties al aan. 

Topsport & entertainment
Om van de WK Handboogschieten een feest voor alle Bosschenaren te maken is er een uitgebreid entertainment en side-eventsprogramma. Zo wordt dinsdag de WK-wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen op groot scherm uitgezonden in de Archery2019 Arena, worden vervolgens de jeugdkampioenen van Den Bosch gehuldigd en vindt aansluitend een Fortnite Gameshow met YouTube-ster Djuncan plaats. Op woensdagavond 12 juni vindt vanaf 19:30 de feestavond Hart voor Muziek plaats en een dag later staat de Edwin Evers Band op het podium. Op vrijdag is er voor ouderen uit zorginstellingen een speciale bingo bij The Dukes; een unieke combinatie van handboogschieten en bingo waarbij een schutter op een levensgrote bingokaart schiet.

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn