Laatste nieuws

Team Nederland wint eerste medaille!

zaterdag 15 juni 2019

Er ontbrak slechts nog Nederlands succes tijdens de WK Handboogschieten in 's-Hertogenbosch. En ook dat is nu een feit! Het herenteam veroverden tot grote vreugde van het publiek een bronzen medaille op het onderdeel compound. Mike Schloesser, Peter Elzinga en Sil Pater wonnen in een spannende troostfinale met 231-230 van Colombia.De compoundploeg schakelde onderweg naar de Archery2019 Arena aan de voet van de Sint-Janskathedraal enkele favorieten uit – bij de laatste acht werd Amerika nog verslagen – maar kreeg het in de strijd om het brons zeker niet cadeau van de Colombianen, die flink wat tienen noteerden.

Een negen in de laatste ronde bood echter een kansje voor Team Nederland om het te beslissen. Dat kansje werd met beide handen aangegrepen, want er volgde een perfecte ronde: tien, tien, tien! “Het was onwijs spannend, meer zinnigs kan ik er eigenlijk niet over zeggen,” aldus Pater, die de meeste tijd nam om de pijl af te vuren. “We wisten dat dit onze kans was en pepten elkaar onderling op. En dan gebeurt het gewoon!”

“Je schiet je pijl, die komt op de kaart en dat weet je gelijk het resultaat. En dan komt in de laatste ronde het gevoel van: we hebben het in handen. Alleen moet je het nog even afmaken, je moet wel drie keer tien schieten. Het publiek ging op dat moment ook nog eens achter het team staan. Dat was onbetaalbaar,” voegt Elzinga toe.

Elzinga genoot van de goede sfeer op De Parade in hartje 's-Hertogenbosch, maar kon zich niet te veel laten meeslepen. “We werken met z'n drieën al lang samen en zijn prima op elkaar ingespeeld. Daardoor weten we precies wat er moet gebeuren, hoe het moet draaien en hoe het moet lopen. Om te zorgen dat het goed loopt, moet je je ook een beetje afsluiten van het publiek. Dat probeer je althans.”

Die opzet slaagde niet helemaal, want de aanwezige toeschouwers proefden tegen het einde ook dat Nederland de bronzen medaille kon binnenhalen en lieten van zich horen. De druk op de schutters nam toe. “Sommige sporters vinden die spanning niet fijn, maar wij proberen het om te draaien en er gebruik van te maken,” vervolgt Elzinga. “Je hebt een zekere spanning nodig om goed te kunnen presteren en op en top scherp te zijn.”

De Nederlanders bleken inderdaad scherp en met de laatste drie pijlen werd een perfecte score geschoten. Na de derde tien op rij kon een feestje gevierd worden, want een podiumplaats was veiliggesteld. Elzinga: “Er was bij ons sprake van flinke ontlading, zoals iedereen merkte. We zijn verschrikkelijk blij met een bronzen medaille. Er is niets mooiers dan een plak winnen in eigen land, zeker bij de WK.”

Schloesser is het gewend om medailles te winnen en heeft thuis een flinke verzameling. Ook van plakken in andere kleuren, maar deze bronzen medaille komt met stip binnen. “In eigen land met het team een medaille winnen... Dat is gaaf! Ik kwam hier ook voor een individuele medaille en als dat niet lukt, baal je natuurlijk. Gelukkig kreeg ik een herkansing met het team en dat was mijn manier om revanche te nemen. Dat is gelukt. Ik ga hier van genieten!”

Genieten deed Schloesser al van de fantastische entourage. Hij schoot zijn pijlen niet alleen naar het blazoen, maar ook richting de Sint-Jan. En dat allemaal voor volle tribunes. “Het was chic! Dit was voor het eerst dat ik deel uitmaakte van het thuisland. Er zitten normaal slechts een paar mensen op de tribune, maar nu was het druk en bijna iedereen moedigde ons aan. En de paar toeschouwers die ons niet aanmoedigden, waren fan van Colombia, merkte ik. Heel erg chic om mee te maken!”

Hopelijk vormt de eerste medaille voor de Nederlandse ploeg de opmaat naar meer als zondag om de medailles in de klasse recurve wordt geschoten. Sjef van den Berg en Gabriela Bayardo gaan voor goud in de categorie gemengd, terwijl diezelfde Van den Berg, Rick van der Ven en Steve Wijler als team ook op het podium hopen te eindigen
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn