Laatste nieuws

Toppers van morgen én vandaag in actie tijdens Dukes of Archery

zaterdag 15 juni 2019

De venue ligt er fantastisch bij, het is overwegend droog en er is nauwelijks wind. Ideale omstandigheden voor het Dukes of Archery-toernooi, waar zo’n honderd amateurs in de huid kruipen van de schutters van de Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019. De afvallers van het WK die nog in Den Bosch zijn benutten het toernooi om nog een wedstrijd te schieten en een poging om de prijzenpot mee naar huis te nemen.

De Wedstrijd

De recurveschutters schieten op 30 meter met een blazoen van 80cm. Bij het onderdeel compound is de afstand 50 meter met een 80cm 6-rings blazoen. Elke schutter schiet 36 pijlen in de kwalificatieronde. Daarna volgen vier pouleronden met 6 pijlen. De beste schutters strijden tegen elkaar in de World Archery Alternate Finale.


Voor de fun

Sjors Wijgerde is in Den Bosch met een paar vrienden van zijn vereniging ARC uit Rotterdam. Lange tijd stond hij op de 70ste plaats in de ranking, maar sinds kort doet hij het wat rustiger aan: “Ik word vader en dat gaat nu even voor. Elke dag trainen zit er niet meer in en hoewel het schieten hartstikke goed gaat, is meedoen aan dit toernooi vooral voor de fun”. Sjors vindt het ook leuk om iedereen weer tegen te komen, want handboogschieten is volgens hem ook een wereld van ons-kent-ons.


Revanche

In IJsland zijn slechts tweehonderd sporters actief als handboogschutter. Alfređ Birgisson is één van hen: “Als je goed bent en veel traint, zit je in IJsland nogal gauw in het nationale team. Hier meedoen aan het WK was een fantastische ervaring, ook al lagen we er donderdag al uit met een 27ste plaats.” Het team is nog in Den Bosch om zondag naar de finales te kijken en vandaag benutten ze het Dukes of Archery-toernooi om revanche te nemen. “Dan kunnen we alsnog als winnaar naar huis.”   


Verliezen is geen optie

Dorus Elstgeest was fanatiek wedstrijdroeier op nationaal niveau totdat hij zich drie jaar geleden serieus ging bezighouden met de handboogsport bij HBS Artemis in Lelystad. “Ik schoot al veel langer voor de lol, maar nu train elke dag en ik doe aan bijna alle wedstrijden mee”. Wat maakt Dorus zo fanatiek? “Ik wil altijd de beste zijn.. in alles wat ik doe. Voorheen met roeien en nu met handboogschieten wil ik mijn held Mike Schloeseer achterna!” Dorus is nog jong en al het harde werken heeft hem tot nu toe een 34steplaats in de ranking opgeleverd. We gaan nog van hem horen als het aan Dorus ligt. Wie weet zien we hem of een van andere Dukes ooit wel terug bij de finales van een echt WK. Zijn held Mike Schloesser achterna, die vandaag brons won op de Parade in ’s-Hertogenbosch. Kan het mooier?

Winnaars

Recurve heren
1. Damian Vaes 2. Denzel Pleiter 3. Marco Theunis
Recurve dames
1. Barbara Veitenhansl 2. Yael Winkler 3. Shakira de Groot
Compound heren
1. Jackson Bos 2. Nikkel Petersen 3. Jay Tjin A Djie
Compound dames
1. Aurora Janssen 2. Annette Overes 3. Maria Veerman
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn