Laatste nieuws

Recurveheren grijpen naast medaille

zondag 16 juni 2019


Team Nederland heeft zijn tweede kans op een medaille helaas niet kunnen benutten. De strijd om het brons met topfavoriet Zuid-Korea had qua niveau net zo goed de 'echte' recurvefinale kunnen zijn, maar helaas bleven Sjef van den Berg, Steve Wijler en Rick van der Ven in hartje 's-Hertogenbosch met lege handen achter.

Het lag niet aan de aanmoedigingen vanaf de volle tribunes, want het 'Holland, Holland, Holland!' was op De Parade duidelijk te horen. En het lag ook niet aan de mooie scores die de schutters stuk voor stuk lieten noteren, maar Zuid-Korea maakte na een ongelukkige halve finale wel zijn status waar van nummer één van de wereld. Het bleef met 5-3 nipt aan de goede kant van de score.
“Ik had het vervelender gevonden om met een slechte score naast een medaille te grijpen, want nu hebben we tenminste laten zien wat we waard zijn en dat vind ik fijner dan kansloos eraf gaan. We hebben echt goed geschoten,” analyseerde Sjef van den Berg kort na het verliezen van de troostfinale.

“We zijn de nummers één en twee van de kwalificatie en ik had graag ook om die plekken op het podium geschoten, maar we gingen allebei onderuit in de halve eindstrijd en daarom kwamen we elkaar tegen in de bronzen finale. Met deze score doen we normaal gesproken goede zaken, maar je staat niet voor niets tegenover de absolute favoriet.”
Nederland en Zuid-Korea deden erg weinig voor elkaar onder en het was opvallend om te zien dat telkens de ploeg won die mocht beginnen met schieten. Is dat toeval of steekt er meer achter? “Als je goed opent, kun je flink druk zetten op de serie, maar ik denk dat wij constant sterk stonden te schieten,” aldus Van den Berg. “Wij schoten af en toe een pijltje ernaast en misschien is dat dan toevallig geweest in de series waarin wij als tweede moesten.”
“Het viel voor ons gewoon nipt de verkeerde kant op, maar verder ben ik wel tevreden. Onze scores waren prima en dan is het gewoon zonde dat je met lege handen staat, alleen hadden we dan onze halve finale moeten winnen. Dan hebben we hier wel met een plak gestaan. Je kunt nog zo goed schieten, maar toch verliezen. Dat is sport eigen, zeker met handboogschieten. De verschillen zijn klein,” blikt Rick van der Ven terug op het onderonsje met de Zuid-Koreanen.
“Het was millimeterwerk,” analyseert Steve Wijler. Ook hij kampt met gemengde gevoelens. “Het had zomaar voor ons kunnen vallen en we eindigden met een perfecte score van drie tienen, alleen is Zuid-Korea echt niet zomaar het beste land ter wereld. Ik hoop dat het in 2020 op de Olympische Spelen wel lukt om de Koreanen te verslaan. Dit was een goede ervaring voor ons en het gaat ons gewoon een keer lukken.”
Het was niet alleen een goede ervaring op De Parade in 's-Hertogenbosch, het was ook een mooie ervaring om te schieten voor een volle tribune. De entourage met blazoenen opgesteld voor de Sint-Janskathedraal maakte indruk op Team Nederland, terwijl ze heus wel wat gewend zijn en over de hele wereld hun pijlen afvuren.
“Ik denk dat dit binnen het handboogschieten één van de mooiste plekken is ooit waarop een finale is geschoten,” zegt Van den Berg vol bewondering. “Het is echt middenin de stad Den Bosch en dat maakt het echt supergaaf. Het past allemaal precies waardoor je kunt spreken van een intieme setting. Het is precies goed, zeker met de volle tribunes erbij!”

“Het is allemaal supertof en ik heb er echt van genoten om op deze WK te schieten. Iedereen die dit heeft helpen organiseren en hier rondloopt, is onwijs enthousiast. Je merkt dat het toernooi leeft. Ik krijg ook allemaal foto's opgestuurd van vrienden die mij weer op een spandoek hebben gespot ergens in de stad, dat is toch gaaf? Ik word daar heel gelukkig van.”

“Ik schiet normaal altijd wel voor wat publiek, maar het is extra mooi om een toernooi mee te maken in eigen land. Zeker als je voor zo veel mensen mag schieten,” stelt Van der Ven. “Ik heb vorig jaar tijdens de NK ook geschoten aan de voet van de Sint-Jan, maar toen was er niet zo veel publiek. Het is een prachtige venue en de vele toeschouwers juichten ons flink toe! Ik vind het mooi om te zien dat het publiek de handboogsport komt ontdekken en ons zo enthousiast aanmoedigde,” voegt Wijler toe.

Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn