Laatste nieuws

Sjef van den Berg klaar voor eerste World Cup

donderdag 19 april 2018


Het indoorseizoen kon voor Sjef van den Berg bijna niet beter. Hij won de Lowlands Shootout, werd Nederlands kampioen en op de Wereldkampioenschappen in Yankton (Verenigde Staten) was hij zowel individueel als met het Nederlandse recurveteam de beste. Toch kon hij niet wachten om weer naar buiten te gaan. “Direct na het WK heb ik mijn boog op dunnen pijlen gezet en ben ik weer op 70 meter gaan trainen. Het outdoorseizoen blijft toch het allerleukste.” 

Foto: Dean Alberga 

Op zaterdag 21 april vertrekt Sjef naar Shanghai (China), waar van 23 april tot 29 april de eerste Archery World Cup op het programma staat. Naast Sjef bestaat het Nederlandse recurveteam uit Steve Wijler, Rick van der Ven en Jan van Tongeren. Mike Schloesser – net als Sjef wereldkampioen in Yankton – voert in China het compoundteam aan, dat verder bestaat uit Peter Elzinga en Sil Pater. Het Nederlandse vrouwen compoundteam wordt gevormd door Jody Vermeulen, Martine Couwenberg en Sanne de Laat. Sjef denkt dat het Nederlandse recurveteam klaar is voor het nieuwe seizoen. “We zijn een week op trainingskamp geweest in Turkije omdat het daar goed weer is en er meerdere landen aanwezig waren om mee te sparren. Onder andere Canada, Engeland en Turkije zelf, met dat soort landen moet je ook rekening houden straks op de grote toernooien. Er werd ook nog een teamwedstrijd geschoten, waarbij de Nederlandse A en B ploegen als eerste en tweede eindigden. Dat we op dit moment een sterk team hebben kun je dus gerust stellen.”


Migraine en polsblessure

Zelf kon Sjef niet in actie komen tijdens de landenwedstrijd en ook het individuele oefentoernooi moest hij aan zich voorbij laten gaan. “Ik heb veel last van migraine. Tijdens het slapen heb ik er niet opgelet dat mijn pols was dubbelgeklapt. Daardoor is mijn gewrichtsband gaan ontsteken en daar heb ik een paar dagen flink last van gehad. Gelukkig gaat het nu wel weer goed.” Tijdens stage 1 van de Lowlands Shootout in Almere stond Sjef weer aan de start. Hoewel hij niet verder kwam dan een vijfde plaats – Steve Wijler won de wedstrijd – was Sjef toch tevreden met zijn niveau. “De kwalificatie ging heel goed. Daar ben ik heel blij mee, ook omdat ik wat heb kunnen experimenteren met gewichten op mijn stabilisatie. Dat beviel erg goed. Dit seizoen wil ik nog wat vaker experimenteren met mijn materiaal, want in 2019 moet alles top zijn. Gedurende het toernooi kreeg ik echter steeds meer hoofdpijn en richting de finales heb ik besloten om wat rustiger aan te doen. Ik heb de wedstrijd nog wel afgemaakt, maar daar is het ook bij gebleven.” 


World cup finale en Europees kampioenschap

Ondanks de valse start van het outdoorseizoen is Sjef vol vertrouwen voor de eerste World Cup, en ook voor de rest van het seizoen heeft hij zijn doelen duidelijk voor ogen. “In Shanghai hoop ik net zo goed te schieten als tijdens de kwalificatie van de Lowlands Shootout, liefst natuurlijk nog iets beter. Uiteindelijk wil ik graag naar de World Cup finale, die is dit jaar in Turkije. Als je daar bent, sta je met de top 8 van het jaar en kan er van alles gebeuren, dan zijn alle kaarten open.” Zijn andere doelen van dit jaar zijn de Lowlands Shootout en het Europees kampioenschap in Legnica (Polen). “Daar wil ik ook goed aan de start staan. In 2012 zijn we al eens Europees kampioen geworden als team, dat was in Amsterdam in eigen land, met veel thuispubliek. Dat was super vet.” 

In 2019 staat er opnieuw een groot toernooi in eigen land op het programma. Vanaf zijn ouderlijk huis in Heeswijk-Dinther is de Parade in ‘s-Hertogenbosch, waar de finales van de WK Archery 2019 worden gehouden, hemelsbreed nog geen 15 kilometer verwijderd. “Vroeger ging ik nog wel nog wel eens op de fiets naar de stad. Ik zou zelfs thuis kunnen slapen, maar ik geloof dat we toch in een hotel zitten met het team. In ieder geval kan ik mooi Brabants praten tegen iedereen. Ik kijk er heel erg naar uit.”
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn