Laatste nieuws

Sanne de Laat blijft nuchter onder successen

vrijdag 18 mei 2018


Tijdens haar eerste volledige seizoen op het hoogste niveau veroverde Sanne de Laat (23) al direct twee World Cup medailles. In Salt Lake City pakte ze zilver met het Nederlandse vrouwen compound team en in Berlijn won ze individueel een bronzen medaille. Dit seizoen begon ze opnieuw sterk door tijdens de eerste World cup van het seizoen in Shanghai brons te pakken met het Nederlandse team. “Heel gaaf natuurlijk, al wil je natuurlijk het liefste winnen.” 

Foto: World Archery

World Cup Antalya

Dit weekend is een nieuwe kans voor Sanne op een gouden medaille. In de Turkse badplaats Antalya vindt van 20 mei tot en met 26 mei de tweede World Cup van het seizoen plaats. Ze heeft in Turkije drie kansen op succes. Naast het individuele toernooi en de wedstrijd met het vrouwen compound team komt Sanne ook nog samen met Mike Schloesser uit als mixed team. “Het is allebei heel leuk. Individueel omdat je het helemaal zelf moet doen en met het team omdat je het met elkaar kunt delen. Omdat je om de beurt één pijl schiet, kun je elkaar tussendoor tips geven. Bijvoorbeeld over hoeveel tijd iemand heeft voor een schot. We trainen veel samen en trainen ook regelmatig specifiek op dit onderdeel.”


Hoog niveau

Sanne vormt het compound team samen met Jody Vermeulen en Martine Couwenberg. Naast de drie compound vrouwen bestaat de Nederlandse selectie voor de World Cup in Turkije uit Mike Schloesser, Sil Pater, Peter Elzinga (allen compound), Steve Wijler, Jan van Tongeren, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma (allen recurve). Hoewel Sanne gelooft in de kansen van het team vindt ze het moeilijk om een favoriet aan te wijzen voor de landenwedstrijd. “In het compound ligt alles zo dicht bij elkaar. Het niveau is zo hoog, één puntje kan het verschil maken. Een minder dag of een minder moment en je kunt uit het toernooi liggen, maar ook als jezelf een goede score haalt kan het zijn dat de ander net iets beter is.” 


Nuchter en bescheiden

De Eindhovense blijft er nuchter onder. “Natuurlijk wil je het liefste winnen, maar als ik mijn best doe en een goede score haal en dan toch verlies kan ik toch best tevreden zijn.” Als voorbeeld noemt Sanne de finale tegen Zuid-Korea op de World Cup in Salt Lake City, waar het Nederlandse team op een haar na goud veroverde. “Na de shoot-off hadden we nog steeds dezelfde score en kwam het aan op wie het dichtste bij de roos zat. Dat bleken zij te zijn. Heel erg balen natuurlijk, maar we konden onszelf niets verwijten. We hadden een goede wedstrijd geschoten.” 

Ook voor de WK in eigen land – volgend jaar op de Parade in ’s-Hertogenbosch – legt ze zichzelf zo min mogelijk druk op. Ze heeft er vooral veel zin in. “Het is mooi om aan vrienden en bekenden te kunnen laten zien en van dichtbij te laten ervaren wat ik doe.” Sanne blijft echter bescheiden over haar eigen prestaties en heeft de uitnodigingen nog niet verzonden. “Mijn ouders zeggen het wel al tegen iedereen, maar ikzelf niet. Laat mij maar lekker schieten.”
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn